Berichten

Hieronder vind je een overzicht van onze berichten waarin we terugblikken op gelezen boeken, kunstmakers die bij ons hun kunst lieten zien en verslagen van de Tegenlicht meet-ups:

  • Marion Naber

    Marion Naber

    Marion Naber (geboren in 1949, Amsterdam) woont sinds 2008 in Roosendaal en schildert nu al meer dan 12 jaar vanuit haar atelier aan huis. Haar werk is een persoonlijke vertaling van wat zij in de natuur en haar omgeving ziet, voelt en beleeft. “Wat er op het doek komt, komt uitsluitend uit mezelf op dat moment”,…


  • Donuteconomie

    Donuteconomie

    De boekbespreking van het boek ‘Donuteconomie’ van Kate Raworth was op 18 december 2024. Hieronder lees je het verslag van de avond. Donuteconomie krijgt het cijfer 3,0 van 5,0 Raworth slaagt dik voldoende voor het doel ‘semi-wetenschappelijk boek’ Raworth slaagt matig voor het doel ‘vurig pleidooi’ Uitwerking ingebedde economie was goed Verandering begint van onderop


  • Tegenlicht meet-up ‘Uit de kleren’

    Tegenlicht meet-up ‘Uit de kleren’

    Datum: 11 december 2024 Onderwerp: de toekomst van de kledingindustrie Verslag: Tijdens deze meet-up gingen we met elkaar in gesprek over de toekomst van de kledingindustrie. Dat deden we met behulp van vijf fragmenten van de Tegenlicht uitzending ‘Uit de kleren’. En met behulp van twee posters. Eén poster met daarop de pyramide van duurzaamheid…


  • Anton van de Water

    Anton van de Water

    In de jaren ‘80 maakte Anton voor het eerst kennis met het materiaal: klei. Nu maakt hij, vanuit zijn atelier “Les Quatre Chats” in Wouw, prachtig keramiek. Het werk van Anton van de Water is het resultaat van een voortdurende zoektocht naar perfectie in klei. Zijn kritische blik en de wil om mooie dingen te maken,…


  • Het vrouwenbrein

    Het vrouwenbrein

    De boekbespreking van het boek ‘Het vrouwenbrein’ van Iris Sommers was op 13 november 2024. Achterflaptekst Vrouwen hebben niet dezelfde hersenen als mannen. Hun brein is fors kleiner, en hun hersenschors telt liefst zeventien procent minder zenuwcellen. Toch doet hun denkvermogen niet onder voor dat van mannen; hoe compenseren zij voor hun kleinere hardware? Iris…


  • Tegenlicht meet-up ‘Bouwen met de boer’

    Tegenlicht meet-up ‘Bouwen met de boer’

    Datum: 10 oktober 2024 Onderwerp: biobased bouwen Verslag: We bespraken op 10 oktober de voor- en nadelen van biobased bouwen. Dan bouw je met materialen zoals bamboe, lisdodde, hennep en mammoetgras. In eigen land geproduceerd door een boer en gebruikt door een bouwer. We voerden het gesprek aan de hand van fragmenten van de VPRO…


  • Liesbeth de Waal

    Liesbeth de Waal

    Liesbeth heeft een snelle manier van schilderen waardoor ze mensen weet te ‘vangen’ in het moment en op haar doek. Er ontstaan levendige schilderijen. Liesbeth woont in Bergen op Zoom, waar ze ook haar atelier heeft. De materialen waarmee ze het meeste werkt zijn acrylverf, tekenmaterialen en aquarel. Haar werk is expressief figuratief. Liesbeth exposeerde…


  • De acht grote lessen van de natuur

    De acht grote lessen van de natuur

    De boekbespreking was op 19 september 2024. Achterflaptekst ‘De acht grote lessen van de natuur’ van Gary Ferguson is een boek over het mysterie van de natuur en toont hoe wij verbonden zijn met alles wat leeft. In het boek laat Gary Ferguson zien hoe we weer in contact kunnen komen met de natuur. Ferguson…


  • Tegenlicht meet-up ‘Nederland bij de les’

    Tegenlicht meet-up ‘Nederland bij de les’

    Datum: 12 september 2024 Onderwerp: onderwijs Verslag: Deze meet-up was de eerste van de De Salon. Deze documentaire gaat over het onderwijs en bijles in Nederland: “Er is een stijging aan bijlesscholen en stichtingen voor buitenschoolse huiswerkbegeleiding. Creëert deze ontwikkeling een nieuwe ratrace van ouders? Ouders die op zoek zijn naar nieuwe en onderscheidende manieren…


  • Gideon Borman

    Gideon Borman

    Als Picasso en Kamagurka een liefdesbaby kregen, zou die waarschijnlijk lijken op de schilderijen van Gideon Borman (Rotterdam). Gideon werkt als cartoonist voor communicatieafdelingen van grote organisaties. Zijn authentieke tekenstijl is duidelijk herkenbaar in zijn vrije werk. De cartooneske figuurtjes uit de serie It´s Giddy´s zijn een kleurrijk, absurdistisch spel met perspectief. Hun vervreemdende anatomie contrasteert met…


  • Marinde Molendijk

    Marinde Molendijk

    Marinde Molendijk schildert sinds 2017 vanuit haar atelier in Dordrecht. Haar stijl omschrijft zich als kleurrijk, speels en vrij. Haar landschappen zijn plekken waar je in kan verdwalen. Mystieke, geheimzinnige plekjes geïnspireerd op de natuur van de Biesbosch. Thema’s als unicorns, oogverblindende cupcakes, tompoucen met overdadige lagen slagroom en verschillende ‘my little pony’ die regenbogen sterretjes…