De boekbespreking van het boek ‘Andere kost’ van Jaap Seidell en Jutka Halberstadt was op 8 januari 2025. Hieronder lees je de recensie van het leesgezelschap.
Andere kost krijgt het cijfer 2,3 van 5,0
Het was vooral de ondertitel ‘Een pleidooi voor een duurzamer en gezonder voedselsysteem’ die ons op het verkeerde been zette. We verwachtten hierdoor een pleidooi die in zou gaan op de hele voedselketen, van boer tot bord, van productie tot consumptie. De productie kant blijft echter in dit boek buiten beeld. De focus ligt geheel op de gezondheidszorg. Hierdoor werd het duurzamer en gezonder maken van het voedselsysteem wat ons betreft te eenzijdig belicht. De titel wordt dus niet waargemaakt.
Meningen verdeeld over de leesbaarheid
Andere kost is opgebouwd uit losse columns die eerder in de krant verschenen. De columns zijn samengevoegd tot dit boek. De één zei hierover: “Niet prettig leesbaar, want continu herhaling van informatie”. De ander zei hierover: “Ik vind het juist wel prettig dat elk hoofdstuk een kop en een staart heeft. Dit leest makkelijk”.
Veel informatie, maar weinig aanzet tot actie
Het boek is zeer informatief. Met veel data over gezondheid, de effecten van ongezonde voeding op mensen, de gevolgen voor de gezondheidszorg en de kosten ervan in materiele en immateriële zin. Een aantal thema’s wordt goed uitgewerkt. Hierdoor begrijp je wel de complexiteit van de problemen en krijg je het gevoel: dit moet veranderen! Dat doen de schrijvers goed. Maar het boek zet vervolgens onvoldoende aan tot actie, het is te weinig concreet. Pas op de allerlaatste bladzijde verschijnt een lijstje voor de consument en een lijstje voor de overheid. Dat vonden wij te summier.
***Achterflaptekst***
Jaap Seidell en Jutka Halberstadt maken in hun nieuwe boek ‘Andere kost’ inzichtelijk hoe de grote problemen zich verhouden tot wat er op ons bord ligt. Ons voedselsysteem kraakt in zijn voegen. Wij worden ziek, de planeet wordt ziek: verandering is bittere noodzaak. Maar veel van de problemen waarvoor we ons gesteld zien zijn van een ontmoedigende schaal. Wie heeft de macht en verantwoordelijkheid om een ommekeer tot stand te brengen? Wat kun je zelf doen, en wat moeten we samen aanpakken? Wij, individuen en consumenten, kunnen betere en bewustere keuzes maken, maar dat moet hand in hand gaan met een krachtig en samenhangend overheidsbeleid. Seidell en Halberstadt schrijven een prikkelend en informatief pleidooi dat niet alleen moet leiden tot een vruchtbaarder debat, maar nu ook écht tot verandering.
Meer informatie over het boek.