Datum: 10 oktober 2024
Onderwerp: biobased bouwen
Verslag:
We bespraken op 10 oktober de voor- en nadelen van biobased bouwen. Dan bouw je met materialen zoals bamboe, lisdodde, hennep en mammoetgras. In eigen land geproduceerd door een boer en gebruikt door een bouwer.
We voerden het gesprek aan de hand van fragmenten van de VPRO Tegenlicht uitzending. In de uitzending zagen we onder andere boer Kees die van melkkoeien overstapt naar mammoetgras en daar positief van wordt. Broers Luc en Wout de Wit ontwikkelen een eigen sorteermachine om dichtbij de boer te kunnen verwerken. Zij willen 1/3 van de boeren meekrijgen in biobased. Ook zagen we de activistische ontwerper Julia Watson die levende huizen wil bouwen van wilgen. Zij ziet een toekomst in ontwerpen met de natuur.
Tijdens de meet-up zijn we op zoek naar constructieve ideeën
Eén deelnemer vond dat niet genoeg en wilde pas naar huis met een concreet idee. Dat idee is tijdens de meet-up uitgewerkt. Iets met het onderwijs, een lokale ondernemer en pionieren met de bouw van levende huizen.
Onze bevindingen
Bioabased is op zichzelf geen duurzame transitie. Het moet gekoppeld worden aan niet bouwen, minder bouwen, hergebruik van materialen en minder grote huizen.
In de aflevering zagen we monoculturen van biobased gewassen. Om biobased duurzamer te maken, moet je de productie van deze gewassen koppelen aan natuurinclusieve en regeneratieve landbouw en meer biodiversiteit.
Betrek het onderwijs erbij. Integreer biobased bouwen nu in de opleidingen voor boeren en bouwers. Leer jongeren om anders te denken.
Betrek de overheid op alle niveaus, zodat beleid en wetgeving meeloopt en niet achterloopt. Het zou goed zijn als het beleid in alle gemeenten even vooruitstrevend is